Fajtaismertet?Rezisztens almafajtákSzaporító anyag el?állításÚjdonságokKépek
Fajtaismertet? / Körte


Körtefajtáink

 


 

Arabitka:
Legkorábban ér? körtefajtánk, június végén érik. Citromsárga szín?, hosszú kocsányú, édeskés íz?, b? lev?, fehér húsú körte. Gyümölcse, kicsi, széles, kerekded alakú. Nagyon er?s növekedés?, igénytelen fajta. Nem tárolható. Porzófajtái: Árpával ér? körte, Vilmos.

 


 

Árpával ér?:
Régi id?k közkedvelt nyári körtéje. Június végén, július elején ér?, kicsi, de szabályos alakú körtefajta. Színe citromsárga, napos oldalon aranysárga. Fája er?s növekedés?, jó term?képesség? nagy fát nevel. Jól termékenyíti a Vilmos körte. Házikerti termesztésre ajánlott.

Arvenchesi-i Jó Lujza:
Augusztus végén ér?, októberig fogyasztható. Gyümölcse középnagy, megnyúlt, alapszíne zöldessárga. Napos oldalon pirosra színez?dik. Húsa fehér, olvadó, kiváló zamatú. Fája középer?s, felfelé tör?. Jól terem. Kevésbé fagyérzékeny. Jó pollenadó fajta. Jó pollenadói: Clapp kedveltje, Conference és a Hardy vajkörte

 


 

Bosc Kobak (Alexander):
Nagy gyümölcs?, megnyúlt körte alakú, barnásparás színezet?, b?term?, szeptember végét?l szedhet?, január közepéig tárolható. Jól bírja a szállítást. Fája közepes növekedés?, igen ritka koronát visel. Téli fagyokra nem érzékeny. Gombás betegségekre fogékony. Legjobb pollenadói: Clapp kedveltje, Vilmos.

 


 

Clapp kedveltje:
Nagy gyümölcs?, hasas körte alakú. Színe sárga, napos oldalán piros szín?. Húsa leves, jóíz?. Augusztus elején szedhet?, 1-2 hónapig tárolható. Fája er?s növekedés?, s?r? gömb alakú koronát nevel. Gombás betegségekre kevésbé érzékeny. Pollenadói: Bosc Kobak, Hardenpont, Vimos.

Piros Clapp:
A Clapp kedveltje rügymutációja. Augusztus közepén szedhet?, friss fogyasztási fajta. Felt?n? színez?désével piaci érdekl?dést válthat ki. Gyümölcs közepes, vagy nagy. Húsa sárgás fehér, olvadó, illatos. Fája er?s növekedés?, korán term?re forduló. Közepesen, de rendszeresen terem. Porzói: Vilmos körte, Bosc Kobak, Hardenpont téli vajkörte.

 


 

Conference:
A világ egyik legkedveltebb fajtája. A gyümölcs alakja megnyúlt, enyhén bronzos. Öntözött körülmények között nagyon zamatos, aromás. Szedési ideje szeptember eleje. Fája középer?s növekedés?, term?refordulása után b?ven terem. Porzói: Vilmos, Bosc Kobak, Packham�s Triumph, Clapp kedveltje. Alternanciára hajlamos. Varasodásra alig érzékeny.

 


 

Diel vajkörte:
Szedési érettségét szeptember második felében éri el, ezután pár hónapig tárolható. Gyümölcse középnagy, vaskos körte formájú, színe zöldessárga, sötétsárgával bemosódott. Felszíne er?sen parásodott, nyomódásra érzékeny. Húsa fehéres sárga szín?, kövecsesedésre hajlamos. Szétterül?, félgömb formájú koronát nevel. Rendkívül b?term?, porzói: Hardy vajkörte, Nemes Krasszán, Serres Olivér fajták.

 


 

Fétel Apát:
Gyümölcse igen megnyúlt körte alakú, az alsó harmadában a legszélesebb, a nyaki rész hosszú. Színe világos zöldessárga, napos oldalán enyhén piros, s?r?n pontozott. Húsa fehér, tömött, nagyon ízletes. Friss fogyasztásra és konzervipari célra is megfelel. Szeptember közepét?l szedhet?. Magyarországon próbatermesztésre javasoljuk.

 


 

Hardenpont:
Nagy gyümölcs?, hasas körte. B?term?, sárgászöld szín?, olvadó húsú, október közepén szedhet?, sokoldalúan felhasználható, márciusig tárolható. Fája középer?s növekedés?. Pollenadója a Vilmos és a Hardy vajkörte.

 


 

Hardy vajkörte:
Szeptember elejét?l szedhet?, középnagy gyümölcsöket nevel? fajta. Rövid ideig tárolható. Fája igen er?s növekedés? felfelé tör?. Alakja tojásdad, színe sárgás barna. Húsa olvadó, nagyon kellemes íz?. Igényes fajta. Ajánlott pollenadói: Vilmos, Seress Olivér.

 


 

Hosui:
Augusztus közepét?l szedhet? japánkörte fajta. Gyümölcse aranybronzos, roppanó, lédús.
Fája er?s növekedés?, ágrendszere felfelé tör?. Kés?n virágzik, a Kosui fajta jól porozza.

Ilonka:
Hazai el?állítású fajta, amelynek gyümölcsét augusztus végén lehet szedni. Körtéi nagyok, szabályos alakúak, f?szeres íz?ek. Igen b?term? fajta.

 


 

Packham's Triumph:
A világ egyik vezet? körtfajtája. Nagy - éretten sárgászöld � gyümölcsén sok kis dudor található. B?lev?, kit?n? íz? körte. Szedési ideje szeptember közepén kezd?dik. Gyümölcsei jól szállíthatók, tárolhatók. Frissfogyasztásra ajánlott, de sokoldalúan felhasználható. Növekedése közepes er?sség?, koronája gömb alakú. Alternanciára, gyümölcshullásra nem hajlamos, téli, tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Ajánlott pollenadói: Vilmos, Conference, Guyot Gyula.

 


 

Piros Vilmos:
A Vilmos körte rügymutánsa, fed?színe teljes éréskor barnáspiros. 5-10 nappal érik kés?bb a Vilmosnál, alakja hasonlít az alapfajhoz. Rövid ideig tárolható. Fája növekedési erélye hasonló, de term?képessége nem éri el a Vilmos körtéjét. Pollenadói: Clapp kedveltje, Bosc kobak.

 


 

Téli esperes:
Korán term?re fordul, jó term?képesség?, októberben szüretelhet? és jól tárolható körtefajta. Gyümölcse középnagy, vagy nagy, széles, hengeres alakú. Héja fényes sárgászöld. Fája középer?s növekedés?, s?r? gömbkoronája van. Korán fordul term?re, rendszeresen és b?ven terem. Melegebb fekvés? területre javasoljuk. Pollenadói: Vilmos, Hardenpont, Seress Olvér.

Vilmos:

Nagy gyümölcs?, szabályos körte alakú. Színe sárgás, húsa fehér, kellemesen olvadó, muskotályos zamattal. Gyümölcse sokoldalúan felhasználható. Fája közepes növekedési erély?, korán fordul term?re. B?term?, alternanciára gyengén hajlamos. Augusztus második felében szedhet?.
Japán körte - nasi Hosui:
Augusztus harmadik és negyedik hetében szedhet?. Gyümölcse középnagy, aranybronzos, nagy lenticellákkal borított, 2-3 hónapig tárolható. Húsa lédús, roppanó, néha kövecses. Fája er?s növekedés?. A fiatal term?gallyakon terem, ezért az id?sebb term?gallyakat ifjítani kell. Korán term?re fordul. Pollenadói: Nijisseiki, Shinsui, Shinseiki.
Nijisseiki:
Augusztus végét?l szüretelhet?, vékony, sárgahéjú fajta. Túlköt?désre hajlamos, ezért mindenképpen ritkítani kell. Nyomódásra érzékeny. 3-4 hónapig tárolható. Fája középer?s, vagy gyenge növekedés?. Pollenadói: Hosui, Kosui, Shinsui, Shinseiki.