Kiskereskedelmi árlistákGalériaElérhetőségÁruda hírek
Elkésett a gyümölcsfa ültetéssel?

Semmi gond, mert a Balogh Faiskola Újkígyósi Kertészeti Árudája (Újkígyós, Gyulai út 34, telefon:30/361-0205) felkészülten várja mindazokat a kedves vásárlókat, akik a tavaszi szabadgyökerű ültetési szezonból kifutottak, s rájuk szabadult a jó idő. A kilombosodott, szabadgyökerű csemeték ültetése most már komoly eredési kockázattal jár. Ezért a biztonságos konténeres gyümölcsfa-csemeték ültetése jöhet számításba, ha valaki nem akarja megvárni a következő ültetési szezont.

Konténeres növények előnyei

A legnagyobb eredési biztonságot az előnevelt, formaalakított konténeres (műanyag-cserepes) gyümölcsfaoltványok ültetése jelenti! A szabadgyökerű gyümölcsfaoltványok kockázatmentesen kizárólag nyugalmi állapotban (nem leveles, nem virágzó) ültethetők. Ezzel ellentétben a konténeres gyümölcsfákat az év bármely szakában, bármely időpontban, akár rekkenő hőségben is ültetheti bárki, nem kell attól félnie, hogy nem marad meg ültetést követően. A konténerekből kikerülő növények gyökerei, a szabadgyökerűekkel ellentétben – átültetéskor nem szenvednek gyökérsérülést – épen és egészségesen maradnak ültetéskor. Természetesen az ültetési szabályokat – megfelelő méretű ültető gödör, sok víz, beiszapolás, a gyökeresedés elősegítéséhez hetente egy-egy vödör víz – pontosan be kell tartani. 

 

Kínálatunk 2019 nyári szezonra

Szilva:

Stanley fajta St. Julien A alanyon (4.500 Ft)

A Stanley nagyon közkedvelt, bőtermő, augusztus végén érő, öntermékeny, korán termőre forduló, nagy gyümölcsű, sötétkék színű és magvaváló szilva. 

St. Julien A alany: Közepes erősségű oltványokat ad, csemetéje felfelé törő növekedésű, ritka hajtásrendszerű. A fák koronatérfogata ezen az alanyon a myrobalanhoz viszonyítva 25%-kal kisebb, és a fajták korábban fordulnak termőre.

 

Cseresznye:

Tamara fajta GiSel-A 5 alanyon – (5.900 Ft)

A Tamara középkései érésű (június vége, július eleje), sötétpiros, ropogós, önmeddő, porzót igénylő fajta. Kocsánya hosszú, repedésre kevéssé hajlamos, porzói: Early Korvik, Kordia, Carmen. Mérete és ropogós gyümölcshúsa miatt Nyugat-Európában már közkedvelt fajta. 

A GiSel-A 5 alany erősen törpésíti a rászemzett nemes fajtákat. A hagyományos (sajmeggy és vadcseresznye) alanyon lévő cseresznye- és meggyfajtákhoz viszonyítva a koronaméret és növekedés kb. 50%-a kisebb intenzitást produkál, illetve sokkal korábbi a termőrefordulása. Sarjképződésre nem, vagy csak alig hajlamos. 

Paulus fajta Gisel-A 6 alanyon (5.900 Ft)

Paulus: Érési ideje június 10-12, öntermékeny fajta és a Carmen cseresznyének kiváló porzója is egyben. Gyümölcse nagy, 26 mm átmérőjű, repedésre nem hajlamos.

GiSel-A 6 alanyon féltörpe méretű gyümölcsfaoltványt nevel. Kicsivel nagyobbra növő koronázat várható tőle, mint a GiSel-A 5 alanyon lévő fajtákétól. Az alanyra itt is jellemző egy fontos információ, hogy vírusmentes, laboratóriumban előállított szaporítóanyag. Gyengébb termőhelyek kedvelt alanyaként is jól produkál! Korán termőre fordul, jó terméshozammal hálálja meg a gondoskodást, az öntözést. 

 

Meggy:

Érdi bőtermő fajta GiSel-A 6 és Maxma 14 alanyon – (5.900 Ft)

Az Érdi bőtermő sötét kárminpiros színű, bőtermő, ahogy a nevében is jelzi. Kissé lapított, közép nagy v. nagy gyümölcsű befőzésre és piacozásra népszerű fajta. Érési ideje június közepétől várható.

A Maxma 14 alany a sajmeggy és vadcseresznye hibridjéből jött létre. Legkedvezőbb tulajdonságai közt szerepel a télállóság, fagytűrés, ahogy a nyári szélsőséges időjárástűrés, szárazságtűrés is. A talaj mésztartalma nem befolyásolja, gyökérfulladásra nem hajlamos, gyökérgolyvára ellenálló. 

 

Alma:

Hazai nemesítésű rezisztens fajtaújdonságok (Az alma legveszélyesebb betegségének, a venturiás varasodásnak ellenálló fajták)

Cordelia fajta M9 alanyon: (4.900 Ft)

Hesztia fajta M9 alanyon: (4900 Ft)

Artemisz fajta M9 alanyon: (4900 Ft)

Rosmerta MM106 alanyon: (4900 Ft)

A Cordelia érési ideje október eleje, igen nagy, hengeres alakú, piros, mosolygós küllemű, sárgászöld, világospiros vagy piros fedőszínnel borított. Gyümölcshúsa krémszínű, szilárd, roppanó, közepesen lédús, savas-édes, kellemes ananászos zamattal. Fája elterülő, korán termőre fordul és jó termőképességű. Főként termőnyársakon fejleszti terméseit. Virágzási ideje korai vagy középkorai. Jól ellenáll a venturiás varasodással szemben, a lisztharmatra sem fogékony. A Gala fajtához hasonlóan közepes a virágok fagytűrő képessége.

Hesztia: Augusztus végén érő, több hasznosítású fajta – friss fogyasztásra, aszalványnak és sűrítménynek való. Gyümölcse nagy, kúpos formájú. Sárgás alapszínen piros fedőszín és hamvasság jellemzi. Húsa világossárga, közepesen szilárd, roppanó, lédús, édes-savas, kellemes aromájú. Rendszeresen és jól terem, virágzása középkései vagy kései.

Artemisz: Szeptember első felében egy menetben szüretelhető, savas ízű, bordó-piros színű kiváló almafajta. Gyümölcse középnagy, héja hamvas, húsa fehér, nem barnuló, szilárd, roppanó, jellegzetes illatos zamattal. Termőre fordulása középkorai, bőtermő, terméshozása rendszeres. 

Rosmerta: Érésideje szeptember harmadik hetére tehető. Gyümölcse középnagy, kúpos, sötétpiros, héja erősen viaszos. Húsa krémszínű, közép kemény, közepesen lédús, édes-savas. Megjelenése és ízvilága a Jonathanhoz hasonló. Fája középerős növekedésű, elterülő, a termőnyársakon és a hosszú vesszőkön egyaránt hoz terméseket. Nagyon korán termőre fordul, jól és rendszeresen terem, virágzási ideje középkorai.

A törpésítő hatású M9-es alanyon lévő fák a telepítést követő 2-3 évben termőre fordulnak, első nagy terméseiket a 4. évben hozzák. Fajlagos termőképessége igen jó, 40-80%-kal nagyobb termés is elérhető a középerős növekedési erélyű alanyokhoz viszonyítva. Ezen az alanyon a termés néhány nappal korábban érik és az érés is gyorsabb. Támrendszert igényel.

Az MM 106 alany növekedési erélye a féltörpe és a középerős közé tehető. Gyökérzete a fát kellőképpen rögzíti a talajban, támrendszer nem szükséges. Harmadik évben termőre fordulnak, rendszeresen, bőven teremnek. Télállósága megfelelő. A szárazságot közepesen tűri, laza homoktalajokon is alkalmazható. Hideg nyirkos talajokra nem ajánljuk.