Kiskereskedelmi árlistákGalériaElérhetőségÁruda hírek
Áruda hírek
Boldog Karácsonyt és sikeres Új Évet Kívánunk!

Image 


 

 
Megkeztdük a bogyós gyümölcsű oltványok árusítását!
Kedves vásárlóink. Megkezdtük a bogyós gyümölcsű oltványok árusítását! 

{Image}
 

 
 
Megkeztdük a gyümölcsfák árusítását!
Faiskolánk életében fontos időszak kezdődik. Megkezdtük a gyümölcsfák árusítását! 

Image
 

 
 
Nagy öröm a kis kert
Az egészséges kert maga a komplex életközösség. Ahhoz, hogy ennek az életközösségnek számunkra is előnyös életfolyamatait segíteni tudjuk, vissza kell térnünk ahhoz a szelíd, tiszteletteljes kertészkedési módhoz, amit a régiek is folytattak, és egyes háztartásokban olykor még ma is tetten érhető. Az egészséges kert nem csak ellátja gazdáját és annak családját utolérhetetlenül ízletes élelemmel az év nagy részében, de a betakarított termény beltartalmi értéke messze meghaladja bármelyik, üzletekben kapható kínálatét. Forduljunk türelmes szeretettel kertünkhöz és az nem csak életörömmel és egészséggel, családi élményekkel és emlékekkel tölti fel lelkünket. Kertünk önmagában gyógyír lehet korunk népbetegségeire, de legalább ilyen fontos társunk a megelőzésben.

Image  
 
Gyakori tévedés, hogy a kert több száz négyzetméternél kezdődik és szükségszerűen szabályosnak kell lennie. Arra bíztatom a kedves olvasót, hogy bátran alakítson ki akár egy kis zsebkendőnyi ligetet tetszése szerint valahol a környezetében: ne hallgasson kifogásokra, aggodalmakra, ragadjon szerszámot és ültessen egy kistermetű gyümölcs- vagy díszfát, s társítson hozzá egy-két tő haszon- és fűszernövényt. Lehetőség szerint örvendeztessük meg magunkat és kertünket az évelők mellett néhány egy, vagy kétnyári növénynek biztosított csücsökkel is. Nincs is más dolgunk, mint örömünket lelni a gondoskodásban, amit kertünknek nyújthatunk  és amivel az megajándékoz minket. 
 
Amint első sikereink hamarosan beérnek, megtörténhet, hogy felbuzdulva sűrűbb növényzetet alakítunk ki, mint az kívánatos lehet, és így olyan élőlények is megjelenhetnek nálunk, amik társasága nem előnyös. Tartsuk tehát szem előtt, hogy fontos a kissé szellős elrendezés. Másképpen is támogathatjuk a kert egészségét: szem előtt tartva a növények igényeit mindenképpen ültessünk aromanövényeket. Ezek nem csak távol tartanak egyes kártevőket, de hasznos segítőket is odacsábíthatnak környezetükbe. Hozzájuthatunk kis és nagytermetűekhez, egy és több éves fajtákhoz is. Legtöbbjük gyógynövényként is alkalmazható némi utánajárást követően. A bársonyvirág (képen), köznevén büdöske karakteres illatával és sajátos küllemével megunhatatlan egynyári lakója a mai kerteknek is. Kertépítészet ide vagy oda, a büdöske örök klasszis. Kevesen tudják róla, hogy Mexikóból érkezett hozzánk. A gyógyászatban a szem súlyos megbetegedéseire (pl.: farkasvakság) használják hatóanyagait, növénytársításban pedig a levéltetveket segít távol tartani társaitól. 


Image  
  

Sokan választják a levendulát is kertjük ékéül. Rendkívül sokoldalú évelő félcserje, melynek teája nyugtató hatású, száraz drogja ruhásszekrényeknek kölcsönöz finom illatot és molyokat riaszt, valamint párját ritkítóan finom szörp is készíthető belőle. Kifejezetten figyelemreméltó a muskotályzsálya is. Mellőzöttsége talán annak köszönhető, hogy küllemben nem veszi fel a versenyt a közkedvelt nőszirommal vagy más, virágjáért nevelt növénnyel, ellenben édes illata valódi balzsam a léleknek. Egy kis szellő segítségével már több méterről üdvözli a fáradtan hazatérőt. Kedvelt méhlegelő a levendulához hasonlóan. Ültetésekor azonban vegyük figyelembe, hogy kétnyári és igen magasra nő. Kevés öntözéssel is megél, de kifejezetten kedveli a napfényt. 

Mindent összevetve a lehetőségek tárháza zavarba ejtően bőséges. Válasszunk akár csak egy-két szimpatikus növényt vagy több tucatot is, ha helyünk engedi, a lényeg, hogy megtapasztaljuk, az élet nem lehet kerek a kert és a kertészkedés csodája nélkül! 

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 8 / 62