Kiskereskedelmi árlistákGalériaElérhetőségÁruda hírek
Áruda hírek
Nagy öröm a kis kert
Az egészséges kert maga a komplex életközösség. Ahhoz, hogy ennek az életközösségnek számunkra is előnyös életfolyamatait segíteni tudjuk, vissza kell térnünk ahhoz a szelíd, tiszteletteljes kertészkedési módhoz, amit a régiek is folytattak, és egyes háztartásokban olykor még ma is tetten érhető. Az egészséges kert nem csak ellátja gazdáját és annak családját utolérhetetlenül ízletes élelemmel az év nagy részében, de a betakarított termény beltartalmi értéke messze meghaladja bármelyik, üzletekben kapható kínálatét. Forduljunk türelmes szeretettel kertünkhöz és az nem csak életörömmel és egészséggel, családi élményekkel és emlékekkel tölti fel lelkünket. Kertünk önmagában gyógyír lehet korunk népbetegségeire, de legalább ilyen fontos társunk a megelőzésben.

Image  
 
Gyakori tévedés, hogy a kert több száz négyzetméternél kezdődik és szükségszerűen szabályosnak kell lennie. Arra bíztatom a kedves olvasót, hogy bátran alakítson ki akár egy kis zsebkendőnyi ligetet tetszése szerint valahol a környezetében: ne hallgasson kifogásokra, aggodalmakra, ragadjon szerszámot és ültessen egy kistermetű gyümölcs- vagy díszfát, s társítson hozzá egy-két tő haszon- és fűszernövényt. Lehetőség szerint örvendeztessük meg magunkat és kertünket az évelők mellett néhány egy, vagy kétnyári növénynek biztosított csücsökkel is. Nincs is más dolgunk, mint örömünket lelni a gondoskodásban, amit kertünknek nyújthatunk  és amivel az megajándékoz minket. 
 
Amint első sikereink hamarosan beérnek, megtörténhet, hogy felbuzdulva sűrűbb növényzetet alakítunk ki, mint az kívánatos lehet, és így olyan élőlények is megjelenhetnek nálunk, amik társasága nem előnyös. Tartsuk tehát szem előtt, hogy fontos a kissé szellős elrendezés. Másképpen is támogathatjuk a kert egészségét: szem előtt tartva a növények igényeit mindenképpen ültessünk aromanövényeket. Ezek nem csak távol tartanak egyes kártevőket, de hasznos segítőket is odacsábíthatnak környezetükbe. Hozzájuthatunk kis és nagytermetűekhez, egy és több éves fajtákhoz is. Legtöbbjük gyógynövényként is alkalmazható némi utánajárást követően. A bársonyvirág (képen), köznevén büdöske karakteres illatával és sajátos küllemével megunhatatlan egynyári lakója a mai kerteknek is. Kertépítészet ide vagy oda, a büdöske örök klasszis. Kevesen tudják róla, hogy Mexikóból érkezett hozzánk. A gyógyászatban a szem súlyos megbetegedéseire (pl.: farkasvakság) használják hatóanyagait, növénytársításban pedig a levéltetveket segít távol tartani társaitól. 


Image  
  

Sokan választják a levendulát is kertjük ékéül. Rendkívül sokoldalú évelő félcserje, melynek teája nyugtató hatású, száraz drogja ruhásszekrényeknek kölcsönöz finom illatot és molyokat riaszt, valamint párját ritkítóan finom szörp is készíthető belőle. Kifejezetten figyelemreméltó a muskotályzsálya is. Mellőzöttsége talán annak köszönhető, hogy küllemben nem veszi fel a versenyt a közkedvelt nőszirommal vagy más, virágjáért nevelt növénnyel, ellenben édes illata valódi balzsam a léleknek. Egy kis szellő segítségével már több méterről üdvözli a fáradtan hazatérőt. Kedvelt méhlegelő a levendulához hasonlóan. Ültetésekor azonban vegyük figyelembe, hogy kétnyári és igen magasra nő. Kevés öntözéssel is megél, de kifejezetten kedveli a napfényt. 

Mindent összevetve a lehetőségek tárháza zavarba ejtően bőséges. Válasszunk akár csak egy-két szimpatikus növényt vagy több tucatot is, ha helyünk engedi, a lényeg, hogy megtapasztaljuk, az élet nem lehet kerek a kert és a kertészkedés csodája nélkül! 

 

 
Így lesz a rózsaszín hortenziádból csodaszép kék
Az 1800-as években Japánból került Európába és lett közkedvelt kerti virág hazánkban is a hortenzia.

Labdaszerű virágzata lehet teljesen fehér, krémszínű sárga, vagy a rózsaszín és a kék bármilyen átmeneti árnyalata, ám a kék ritkább, különlegesebb színváltozat. Azonban egy kis turpissággal mi magunk is ,,kékülésre” bírhatjuk rózsaszín hortenziánkat.

Hogyan?
A hortenzia a tápdús, jó vízvezető, de nem túl száraz, kissé savanyú talajt kedveli.  A színe (kivéve a fehéret) a talaj pH-szintje alapján változik. Minél lúgosabb a talaj, annál rózsaszínűbb a virág. Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenzia kékre változzon, növelje a talaj savasságát.

Házi trükkök:

  • Tegyünk kávézaccot a hortenzia földjébe, ez savasítja a közeget.
  • A zúzott tojáshéj is növeli a talaj savasságát. A citrusfélék héjával és a kávézaccal együtt dolgozzuk a földbe.
  • A savtartalom növelése érdekében hígított alumínium-szulfáttal öntözzük meg a hortenziát, csodaszép kék színű virágaink lesznek.
  • Öntözéshez adjunk 3-5 gramm timsót egy liter vízhez, ezzel az eleggyel öntözve is bekékülnek a virágaink.

A kezelést érdemes még a bimbók megjelenése előtt elkezdeni.
 

 
 
Nyári nyitvatartás
Tisztelt Vàsàrlóink!

Ezúton èrtesítjük
Önöket, hogy àrudánk nyitvatartàsa június 18-tól az októberi gyümölcsfa èrtèkesítèsi szezon kezdetèig megváltozik.

Vàsàrlóinkat a karbantartàsi
időszak alatt a megadott időpontban várjuk:

Kedd : 16-18 òràig

Csütörtök: 16-18 óràig

szombat: 8-16 óràig

 
 
Elkésett a gyümölcsfa ültetéssel?

Semmi gond, mert a Balogh Faiskola Újkígyósi Kertészeti Árudája (Újkígyós, Gyulai út 34, telefon:30/361-0205) felkészülten várja mindazokat a kedves vásárlókat, akik a tavaszi szabadgyökerű ültetési szezonból kifutottak, s rájuk szabadult a jó idő. A kilombosodott, szabadgyökerű csemeték ültetése most már komoly eredési kockázattal jár. Ezért a biztonságos konténeres gyümölcsfa-csemeték ültetése jöhet számításba, ha valaki nem akarja megvárni a következő ültetési szezont.

Konténeres növények előnyei

A legnagyobb eredési biztonságot az előnevelt, formaalakított konténeres (műanyag-cserepes) gyümölcsfaoltványok ültetése jelenti! A szabadgyökerű gyümölcsfaoltványok kockázatmentesen kizárólag nyugalmi állapotban (nem leveles, nem virágzó) ültethetők. Ezzel ellentétben a konténeres gyümölcsfákat az év bármely szakában, bármely időpontban, akár rekkenő hőségben is ültetheti bárki, nem kell attól félnie, hogy nem marad meg ültetést követően. A konténerekből kikerülő növények gyökerei, a szabadgyökerűekkel ellentétben – átültetéskor nem szenvednek gyökérsérülést – épen és egészségesen maradnak ültetéskor. Természetesen az ültetési szabályokat – megfelelő méretű ültető gödör, sok víz, beiszapolás, a gyökeresedés elősegítéséhez hetente egy-egy vödör víz – pontosan be kell tartani. 

 

Kínálatunk 2019 nyári szezonra

Szilva:

Stanley fajta St. Julien A alanyon (4.500 Ft)

A Stanley nagyon közkedvelt, bőtermő, augusztus végén érő, öntermékeny, korán termőre forduló, nagy gyümölcsű, sötétkék színű és magvaváló szilva. 

St. Julien A alany: Közepes erősségű oltványokat ad, csemetéje felfelé törő növekedésű, ritka hajtásrendszerű. A fák koronatérfogata ezen az alanyon a myrobalanhoz viszonyítva 25%-kal kisebb, és a fajták korábban fordulnak termőre.

 

Cseresznye:

Tamara fajta GiSel-A 5 alanyon – (5.900 Ft)

A Tamara középkései érésű (június vége, július eleje), sötétpiros, ropogós, önmeddő, porzót igénylő fajta. Kocsánya hosszú, repedésre kevéssé hajlamos, porzói: Early Korvik, Kordia, Carmen. Mérete és ropogós gyümölcshúsa miatt Nyugat-Európában már közkedvelt fajta. 

A GiSel-A 5 alany erősen törpésíti a rászemzett nemes fajtákat. A hagyományos (sajmeggy és vadcseresznye) alanyon lévő cseresznye- és meggyfajtákhoz viszonyítva a koronaméret és növekedés kb. 50%-a kisebb intenzitást produkál, illetve sokkal korábbi a termőrefordulása. Sarjképződésre nem, vagy csak alig hajlamos. 

Paulus fajta Gisel-A 6 alanyon (5.900 Ft)

Paulus: Érési ideje június 10-12, öntermékeny fajta és a Carmen cseresznyének kiváló porzója is egyben. Gyümölcse nagy, 26 mm átmérőjű, repedésre nem hajlamos.

GiSel-A 6 alanyon féltörpe méretű gyümölcsfaoltványt nevel. Kicsivel nagyobbra növő koronázat várható tőle, mint a GiSel-A 5 alanyon lévő fajtákétól. Az alanyra itt is jellemző egy fontos információ, hogy vírusmentes, laboratóriumban előállított szaporítóanyag. Gyengébb termőhelyek kedvelt alanyaként is jól produkál! Korán termőre fordul, jó terméshozammal hálálja meg a gondoskodást, az öntözést. 

 

Meggy:

Érdi bőtermő fajta GiSel-A 6 és Maxma 14 alanyon – (5.900 Ft)

Az Érdi bőtermő sötét kárminpiros színű, bőtermő, ahogy a nevében is jelzi. Kissé lapított, közép nagy v. nagy gyümölcsű befőzésre és piacozásra népszerű fajta. Érési ideje június közepétől várható.

A Maxma 14 alany a sajmeggy és vadcseresznye hibridjéből jött létre. Legkedvezőbb tulajdonságai közt szerepel a télállóság, fagytűrés, ahogy a nyári szélsőséges időjárástűrés, szárazságtűrés is. A talaj mésztartalma nem befolyásolja, gyökérfulladásra nem hajlamos, gyökérgolyvára ellenálló. 

 

Alma:

Hazai nemesítésű rezisztens fajtaújdonságok (Az alma legveszélyesebb betegségének, a venturiás varasodásnak ellenálló fajták)

Cordelia fajta M9 alanyon: (4.900 Ft)

Hesztia fajta M9 alanyon: (4900 Ft)

Artemisz fajta M9 alanyon: (4900 Ft)

Rosmerta MM106 alanyon: (4900 Ft)

A Cordelia érési ideje október eleje, igen nagy, hengeres alakú, piros, mosolygós küllemű, sárgászöld, világospiros vagy piros fedőszínnel borított. Gyümölcshúsa krémszínű, szilárd, roppanó, közepesen lédús, savas-édes, kellemes ananászos zamattal. Fája elterülő, korán termőre fordul és jó termőképességű. Főként termőnyársakon fejleszti terméseit. Virágzási ideje korai vagy középkorai. Jól ellenáll a venturiás varasodással szemben, a lisztharmatra sem fogékony. A Gala fajtához hasonlóan közepes a virágok fagytűrő képessége.

Hesztia: Augusztus végén érő, több hasznosítású fajta – friss fogyasztásra, aszalványnak és sűrítménynek való. Gyümölcse nagy, kúpos formájú. Sárgás alapszínen piros fedőszín és hamvasság jellemzi. Húsa világossárga, közepesen szilárd, roppanó, lédús, édes-savas, kellemes aromájú. Rendszeresen és jól terem, virágzása középkései vagy kései.

Artemisz: Szeptember első felében egy menetben szüretelhető, savas ízű, bordó-piros színű kiváló almafajta. Gyümölcse középnagy, héja hamvas, húsa fehér, nem barnuló, szilárd, roppanó, jellegzetes illatos zamattal. Termőre fordulása középkorai, bőtermő, terméshozása rendszeres. 

Rosmerta: Érésideje szeptember harmadik hetére tehető. Gyümölcse középnagy, kúpos, sötétpiros, héja erősen viaszos. Húsa krémszínű, közép kemény, közepesen lédús, édes-savas. Megjelenése és ízvilága a Jonathanhoz hasonló. Fája középerős növekedésű, elterülő, a termőnyársakon és a hosszú vesszőkön egyaránt hoz terméseket. Nagyon korán termőre fordul, jól és rendszeresen terem, virágzási ideje középkorai.

A törpésítő hatású M9-es alanyon lévő fák a telepítést követő 2-3 évben termőre fordulnak, első nagy terméseiket a 4. évben hozzák. Fajlagos termőképessége igen jó, 40-80%-kal nagyobb termés is elérhető a középerős növekedési erélyű alanyokhoz viszonyítva. Ezen az alanyon a termés néhány nappal korábban érik és az érés is gyorsabb. Támrendszert igényel.

Az MM 106 alany növekedési erélye a féltörpe és a középerős közé tehető. Gyökérzete a fát kellőképpen rögzíti a talajban, támrendszer nem szükséges. Harmadik évben termőre fordulnak, rendszeresen, bőven teremnek. Télállósága megfelelő. A szárazságot közepesen tűri, laza homoktalajokon is alkalmazható. Hideg nyirkos talajokra nem ajánljuk.


 

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 8 / 59